Toplumda ve İş Hayatında Kadın

Blog


Toplumda ve İş Hayatında Kadın

Mart 08, 2021 | Blog
Toplumda ve İş Hayatında Kadın
“Kadın olmak zor zanaat...”

Toplumda ve İş Hayatında Kadın

Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi insani bir zorunluluk olsa da günümüzde dünyada ve özellikle ülkemizde tablo ne yazık ki iç açıcı değil. İşin özüne baktığımızda şiddetin yalnızca Kadın’a olanına değil her türlüsüne, ayrımcılığın yalnızca Kadınlara uygulananına değil her türlüsüne karşı olmak ve bunu düzeltmek için çabalamak gerekliliği ortaya çıkıyor aslında.

Toplumda cinsiyet eşitliğini, kadınların iş hayatına aktif katılımını sürdürülebilir bir gelecek ve yüksek insani gelişimin bir ön şartı olarak görmek gerekiyor.

Oysa yukarıda da bahsettiğimiz gibi durumumuza baktığımızda farklı bir resim görüyoruz. Ülkemizde kadınların ne hissettiğini anlamak için bir kadın yöneticimize kulak verelim ;

“Lütfen demek…

Bir Kadın olarak,  sürekli kadına şiddete hayır deyip, hala bu zihniyet ile yaşamaya zorunlu bırakılan bir ülkede olmak güven vermiyor. Artık belki de çoğu için sıradanlaşmış bir Kadına şiddet haberi… biz kadınlar için kalp atışımızın her defasında hızlanması, bir gün benim yakınıma da olur mu diye endişelenen anne, babanın yürek çarpıntısıdır. Her güncel vakadan sonra, tüm ilgililer sesimizi duysun diye; “Lütfen artık sesimizi duyun”, “Lütfen kadına şiddete hayır”, “Lütfen, artık bir şeyler değişsin, bir şey yapılsın” demekten yorulmuş kadınlarımız bu korku ile yaşamaya mahkum mu? Başka ülkelerde de hem mağdur olup hem de bu kadar “Lütfen” demek zorunda kalmak normal mi?

Türkiye de kadının yeri varmış gibi, seviyormuşsunuz gibi davranmak, yani bu konuda profesyonel olmak birilerinin işi olmaktan çıkmalı. Kadının iş hayatı dâhil her alanda yeri var, kadın çalışan için kanunlar da var, bulunduğu her ortam için ilgili yönetmelik, tüzük vs. mevcut. Ne hikmetse o ince çizgi kadının üzerinden hiç kalkmıyor. Hissettirilen değişmiyor. Dilediğiniz tavra girin, yine de olmuyor.

Neden? Çünkü “Damarıma bastı”, “Gözüm döndü” deyince oluyor, yanlarına kâr kalıyor. Koca bir zihniyet değişmedikçe, benzer olaylar ile karşılaşmak kaçınılmaz. Aile eğitiminde başlayıp, okullardaki eğitim ile devam edecek zihniyet iyileştirilmesine şu andan itibaren başlanmalı.

Erkek egemen toplumun uyguladığı, üstelik sadece fiziksel de olmayan şiddet çok acı. Birçok alternatife bürünen; pozitif ayrımcılık, söz ile beyanlar, psikolojik dokunuşlar ve daha fazlası… 

Kadına şiddetin her türlüsüne sırtımızı dönmeliyiz! Kadına hak vermediğiniz ama erkeğe hak gördüğünüz durumları; ne ara, size kimler öğretti ? Emin olun hepsi YANLIŞ.

Hep birlikte doğru ve adaletli olana gitmeliyiz.

Ve bunu birlikte, tüm samimiyetimizle, inanarak yapmalıyız. Çin atasözünde dediği gibi, ‘’Gökyüzünün yarısını kadınlar taşır’’. Bu ağırlığı tüm aklıselim bireylerin düşünmesi gerekir. 

Bir kadının gözünden, hissettiklerinden baktığımızda tablo bu.

Gelin bir de dünyada ve Türkiye’de iş yaşamı ile ilgili araştırma sonuçlarının gösterdiklerine bakalım :

Dünya Ekonomik Forumu’nun 144 ülkeyi kapsayan Küresel Cinsiyet Uçurumu 2017 araştırması ve Tüik 2016 verilerine göre Türkiye’nin sonuçları şu şekilde :

Kadınların iş yaşamına katılım oranı %27,5 *

Uzman meslekler ve teknik elemanlar arasındaki kadın oranı %39 (144 ülke arasında 104. Sırada) **

Üst düzey yöneticilerde kadın oranı %18 (144 ülke arasında 107. Sırada) **

* TUIK, 2016                  ** Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu , 2017

 Ecoplas’ta ise mevcut durum şu şekilde :

Kadın çalışan oranımız %31

Uzman meslekler ve teknik elemanlar arasındaki kadınların oranı %40

Tüm seviye yöneticilerde kadın çalışan oranımız %27

Üst düzey yöneticilerde kadın oranı %33

Bu oranlar belki ülke ortalamasının üzerinde olması ile sevindirici ancak elbette bizim için yeterli olmayacak ve daha ileri götürmek için çalışmalara devam edeceğiz.

Kadın çalışanlarımıza daha iyi fırsatlar sunmak ve kadının toplumda yükselmesine katkı sağlamak için birçok aktivite yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.

Bu konuda hakkımızda basına yansımış birkaç haberi okumak ister misiniz ?

https://www.ecoplas.com.tr/tr/haber-detay/kadina-siddete-son/

https://www.ecoplas.com.tr/tr/haber-detay/dunya-kadinlar-gunu-2021/